Een inclusieve gemeente voor mensen met een beperking
Er zijn twee manieren om naar beperkingen te kijken: als een extra bron van kosten en inspanningen, of als een rijkdom, een pluspunt. De visie van de PVDA op een diverse samenleving gebaseerd op solidariteit heeft als doel een oneindig aantal mogelijkheden te creëren voor kinderen en volwassenen met een beperking. De inclusieve samenleving die de PVDA wil opbouwen, zal mensen met een beperking niet aan hun lot overlaten. Een inclusieve samenleving is noodzakelijk om 'verschil' een deel van de 'normaliteit' te laten worden, op dezelfde manier als leeftijd, gender, huidskleur of kledingstijl. Om mensen met een beperking op te nemen in de samenleving moeten ze collectief en structureel worden behandeld en moeten in elke fase van hun leven aanzienlijke middelen worden ingezet. Deze mensen - die bijzonder kwetsbaar zijn - en hun naasten moeten worden geholpen, begeleid en ondersteund, terwijl hun specifieke behoeften en wensen zorgvuldig worden gerespecteerd. Maar we willen ook dat mensen met een beperking betrokken worden bij de beslissingen die hen aangaan, omdat zij hun problemen het beste kennen.Een beperking is een transversaal probleem dat elk aspect van het leven beïnvloedt, vanaf de geboorte, en moeilijkheden komen in elke levensfase voor. Voor de PVDA moet de samenleving mensen met een beperking oplossingen bieden voor hun problemen, gebaseerd op hun realiteit en met het doel om elke persoon met een beperking in staat te stellen zijn of haar volledige potentieel te bereiken.
Wat wij willen
Eén. Inclusief onderwijs vanaf de kleuterschool
- We ontwikkelen inclusieve kinderdagverblijven waar zowel kinderen met als zonder beperking welkom zijn. Het doel is om deze praktijk uit te breiden naar alle kinderdagverblijven van de gemeente met de nodige vorming voor het personeel.
- We voeren systematische screenings in (bijvoorbeeld voor autisme) vanaf de kleuterschool om vroegtijdige diagnose en gepaste ondersteuning mogelijk te maken, zowel binnen als buiten de onderwijsstructuur.
- We zorgen ervoor dat kinderen met een beperking in dezelfde mate als andere kinderen en aan dezelfde prijs toegang krijgen tot gemeentelijke speelpleinen en buitenschoolse activiteiten door extra opgeleid personeel aan te werven.
- We organiseren informatie- en voorlichtingssessies over het emotionele en seksuele leven voor jongeren met een beperking, hun naasten en hun ouders.
Twee. Het recht op passende huisvesting
- We willen meer openbare zorgvoorzieningen creëren voor mensen die zeer afhankelijk zijn.
- We zorgen ervoor dat 5% van de sociale en openbare woningen worden aangepast voor personen met beperkte mobiliteit.
- We stellen mensen in staat om semi-autonoom te wonen in openbare huisvesting, door middel van gedeelde of zelfstandige accommodatie met ondersteuning bij het dagelijks leven.
- Voor degenen die dat wensen, stellen we hen in staat om thuis te blijven wonen met medische, sociale en psychologische hulp van de gemeente.
Drie. Werkgelegenheid: een recht voor iedereen
- We introduceren een verplicht quotum van 5% voor werknemers met beperkingen in gemeentelijke overheidsdiensten. We voeren regelmatig een onderzoek uit naar de objectieve werkgelegenheidssituatie van mensen met een beperking.
- We stellen een plan op met doelstellingen op korte en middellange termijn en de extra middelen die nodig zijn om het quota van 5% te halen.
- Om aan dit quota te voldoen, plannen we een begeleidings- en vormingsprogramma op maat van mensen met een beperking.
Vier. Toegankelijke ruimtes, vervoer en openbare diensten
- We maken alle openbare gebouwen toegankelijk voor mensen met beperkte mobiliteit. We bieden uitgebreide en inclusieve bewegwijzering voor de verschillende gebouwen en bezienswaardigheden in de gemeente.
- Wanneer we straten heraanleggen, zorgen we ervoor dat de trottoirs geschikt zijn voor mensen met beperkte mobiliteit.
- Tijdens feestelijke en informatieve evenementen die door de gemeente worden georganiseerd, zogen we voor specifieke inrichtingen: toegankelijkheid voor personen met een beperkte mobiliteit, aangepaste bewegwijzering voor personen met visuele en mentale beperkingen...
- We leiden het gemeentepersoneel op om mensen met diverse beperkingen op de juiste manier te ontvangen en hen naar de juiste dienst te verwijzen.
- We creëren een centraal contactpunt voor alle mensen met een beperking en hun familie en vrienden. Het doel is om mensen te informeren en te ondersteunen op gebied van huisvesting, onderwijs en werkgelegenheid en om hen, indien nodig, in contact te brengen met de juiste diensten en verenigingen in de gemeente.
- We bieden hen cultuur- en sportcheques en taxivouchers.
- We staan toe dat schoolbussen van het buitengewoon onderwijs de voorrangsstroken gebruiken om de reistijden voor kwetsbare kinderen te verkorten.
Vijf. Beperkingen en democratie: een stem en een plaats voor iedereen
- We identificeren de behoeften van mensen met een beperking: aantal mensen met een beperking, soorten beperkingen, ...
- We zetten een adviesraad voor mensen met een beperking op in elke gemeente. We zorgen ervoor dat de gemeente de adviezen van deze raad respecteert.
- We betrekken mensen met een beperking bij de verschillende projecten die hen direct aangaan (wegenwerken, huisvesting, ...).
- We lanceren in de gemeente sensibilisatie- en informatiecampagnes over beperkingen en de verschillende aspecten die ermee verbonden zijn - elkaar beter leren kennen betekent beter samenleven.
- We maken de website van de gemeente toegankelijk voor mensen met diverse beperkingen. We zullen een sectie wijden aan de verschillende ondersteunende diensten die beschikbaar zijn.
- We stellen een referentiepersoon aan in het gemeentepersoneel om mensen met een beperking te helpen met administratieve formaliteiten.
- Om dit alles te kunnen doen, werken we samen met de relevante verenigingen (CAWAB, Raad voor personen met een handicap, ...).